Miten tunnistaa aito paita

Pelipaitojen kysynnän suuri nousu on johtanut myös väärennösten osuuden kasvuun. Mikäli siis meidän tavoin suosit aitoja pelipaitoja, on tärkeää tietää miten nämä erotetaan halpojen kopioiden joukosta. Sitä varten olemme koonneet kaikki tietämämme keinot aidon paidan tunnistamiseen.

 

Tuotekoodi

Helpoin tapa todentaa 2000-luvun alkupuolen jälkeen valmistettu paita aidoksi, on paikantaa tästä uniikki tuotekoodi, mikäli paidan valmistajalla oli kyseisellä kaudella sellainen käytössä.

  • Tarkista oliko paidan valmistajalla tuotekoodit käytössä kyseisen paidan valmistuksen aikana.
  • Paikanna paidan sisäpuolelta "pesulaput".
  • Tunnista tuotekoodi lapuissa esiintyvistä kirjain- ja numeroyhdistelmistä.
  • Tee tuotekoodilla Google-haku. Hakutuloksen tulisi olla kyseinen paita.

Paitojen valmistajien välillä on eroja milloin tuotekoodit on otettu käyttöön, vai onko niitä käytössä ollenkaan. Aidot vintage paidat 2000-luvun vaihteesta aina 70-luvulle asti, eivät tuotekoodeja yleensä sisällä. Käydään kohta läpi apuja tällaisten paitojen todentamiseen.

Käydään seuraavaksi läpi tuotekoodien sijainti ja tunnistaminen eri valmistajien välillä.

 

Adidas

Adidas otti tuotekoodit käyttöön 2000-luvun alussa. Kyseisen valmistajan paidoista tuotekoodin löytää joko paidan kauluksen seudulta, tai paidan helmasta.

Adidaksen paidoissa lappu jossa tuotekoodi sijaitsee, näyttää tältä:

Adidaksen kohdalla tuotekoodi on yeensä keskimmäinen yhdistelmä. (Tässä tapauksessa HR6929).
Ylärivin jälkimmäinen numero (23) kertoo paidan valmistusvuoden.

Nike

Myös Nike otti tuotekoodit käyttöön 2000-luvun alkupuolella.

Tuotekoodin sisältävän pienen lapun löytää yleensä paidan helmasta, pesuohjeiden alta.

Lapusta löytyy yleensä joko kaksi tai kolme riviä eri yhdistelmiä. Oikea numerosarja on yleensä keskimmäinen kolmesta (tässä tapauksessa 343808-496), tai alempi kahdesta.

Niken paidoissa tuotekoodi saattaa sisältää väliviivan (-), joskus taas ei, riippuen kaudesta.

 

New Balance & Under Armour

Myös New Balancen paidoista tuotekoodi löytyy pesuohjeiden alta.

Koodin edessä lukee useimmiten "Style".

Puma

Puman paidoista etsitään lappua jossa lukee "STYLE NO":

Osassa vanhemmissa Puman paidoissa ei "STYLE NO" -tekstiä kuitenkaan ole. Siksi on tärkeää verrata paitaa ja sen lappuja luotettavan lähteen vastaavaan paitaan.

Umbro

Umbro on yksi valmistajista joka ei ole ottanut käyttöön tuotekoodeja paitoihinsa. Paidoista saattaa löytyä tuotekoodia muistuttavia yhdistelmiä, mutta näitä ei voi käyttää paidan aitouden todentamiseen. Osassa paidoista saattaa esiintyä numerosarja "Official product" -tekstin alla, mutta tämä koodi on erilainen jokaisessa paidassa.

Tuotekoodin puutteesta huolimatta, lappuja voi käyttää apuna paidan todentamiseen. Vertaamalla niitä luotettavan lähteen samaan paitaan.

 

Huomioitavaa tuotekoodien kanssa

Tuotekoodeja hakiessa tulee huomioida muutama asia. Kuten aiemmin sanottu, kaikki paidat eivät tällaista sisällä. Mutta tiettyjen paitojen kohdalla tuotekoodi saattaa myös poiketa näennäisesti toisesta samasta paidasta. Tämä johtuu siitä, että esim. pelaajille tarkoitetut "player issue" -paidat, lastenpaidat sekä pitkähihaiset versiot, omaavat eri tuotekoodin kuin "tavallinen" versio.

Harvinaisten, vähemmän etsittyjen paitojen kohdalla on myös mahdollista, ettei tuotekoodia googlatessa löydy vastaavia tuloksia. Tämä on kuitenkin suhteellisen harvinaista.

 

Paidan aitouden todentaminen tuotekoodin puuttuessa

Etenkin vahempien paitojen kohdalla, tuotekoodin ja usein pesulappujen puuttuessa, tulee käyttää muita tapoja aitouden varmentamiseksi. Nämä tavat pätevät myös uudempiin paitoihin joissa tuotekoodi ei ole käytössä.

  • Vertaa paidan kauluksesta löytyviä lappuja/printtejä ja niiden siältöä luotettavasta lähteestä löytyvään vastaavaan kappaleeseen. Ovatko yksityiskohdat samat ja onko lappujuen lukumäärä oikea?
  • Onko valmistajan logo oikean kokoinen ja oikeassa paikassa?
  • Joukkueen logon laatu, koko ja sijainti. Vertaa jälleen luotettavaan lähteeseen.
  • Tee sama sponsoreille, mikäli niitä löytyy.
  • Takastele itse paidan materiaalin laatua, etenkin paidan sisäpuolen ompeleita. Aitojen paitojen laatua valvotaan valmistaessa, eikä huonosti viimeisteltyjä ompeluita pääse usein läpi. Väärennettyjen paitojen kohdalla sensijaan törmää usein huonoon viimeistelyyn.
  • Hinta. Mikäli hinta kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se usein on sitä. Tämä pätee etenkin retro paitoihin. Jos törmäät sivustoihin jotka myyvät samaa vintage/retro paitaa useissa eri koko vaihtoehdoissa ja epäilyttävän halpaan hintaan, ovat nämä väärennettyjä.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua jatkossa pelipaitoja ostaessa. Ja mikäli aiheesta heräsi kysymyksiä, voit vapaasti olla meihin yhteydessä!